در طراحی یک صفحه که شامل عناصر مختلف گرافیکی و متنی است، رعایت برخی نکات ریز اما مهم، باعث میشود در خروجی کار اختلاف اساسی ایجاد شود. این موضوع برای طراحی صفحات با هر هدفی از جمله اهداف تبلیغاتی یا آموزشی حائز اهمیت است. اما به طور ویژه زمانی که هدف ما آموزش یک مفهوم خاص است، توجه به این نکات ریز، باعث میشود بتوانیم نتیجۀ مطلوبتری از آموزش خود بگیریم و مفهوم موردنظر را بهتر منتقل کنیم.
اولین مفهومی که میخواهیم در طراحی مورد بررسی قرار دهیم، اصل مجاورت یا نزدیکی است. هنگامی که چند مورد در مجاورت یکدیگر قرار دارند، به جای چندین واحد مجزا، به یک واحد بصری تبدیل می شوند. در واقع موارد مرتبط با یکدیگر باید با هم گروهبندی شوند. به این ترتیب، بهجای اینکه این عناصر، بهصورت اجزایی غیرمرتبط دیده شوند، بهعنوان یک گروه یکپارچه به نظر میرسند. به همین ترتیب، گروهی از اطلاعات که به هم مرتبط نیستند نباید از نظر فیزیکی نزدیک یکدیگر باشند.
مراقب باشید چشم شما در طول صفحه چه مسیری را طی میکند و به کجا میرود: از کجا شروع به جستجو میکند. چه راهی را دنبال میکند، بعد از دیدن آن به کجا میرسد، چشم شما بعد به کجا میرود؟ شما باید بتوانید یک مسیر منطقی را درون قطعه، از آغازی مشخص تا پایانی مشخص، دنبال کنید.

در طراحی این کارت ویزیت، بنظر میرسد تکلیف حرکت چشم ما در طرح دوم مشخصتر است و از قبل میتوان پیشبینی کرد که به ترتیب از کدام جزء به سمت کدام جزء دیگر پیش میرود. اما در طرح اول اینطور نیست و ممکن است چشممان بارها بین چند عنصرِ طرح، حرکت رفت و برگشتی داشته باشد و نظمی در حرکت چشم وجود ندارد.

هدف اساسی
هدف اصلی مجاورت، سازماندهی است. اصول دیگری نیز وجود دارد، اما به بیان ساده، گروهبندیِ عناصر مرتبط با هم در مجاورت یکدیگر، به طور خودکار سازماندهی ایجاد میکند. در صورتی که اطلاعات سازماندهی شود، احتمال خواندن و به خاطر سپردن آنها بیشتر است. در کنار سازماندهیِ ارتباطات بین عناصر، فضای سفید جذابتری نیز (سازمانیافتهتر) ایجاد میکنید (موضوع مورد علاقه طراحان).
چگونه آن را انجام دهیم؟
چشمان خود را کمی لوچ کنید و با شمارش تعداد دفعاتی که چشم شما متوقف می شود، تعداد عناصر بصری صفحه را بشمارید. اگر بیش از سه تا پنج مورد در صفحه وجود دارد (البته بستگی به قطعه دارد)، ببینید کدامیک از عناصر جداگانه را میتوان در نزدیکی یکدیگر گروهبندی کرد تا به یک واحد بصری تبدیل شود.


از چه چیزی باید اجتناب کرد؟
از تعداد زیادی عناصر جداگانه در یک صفحه اجتناب کنید.
از گذاشتن مقدار مساوی فضای سفید بین عناصر خودداری کنید، مگر اینکه هر گروه بخشی از زیرمجموعۀ مرتبط باشد.
از سردرگم کردن مخاطب حتی به اندازه کمتر از یک ثانیه در مورد اینکه آیا عنوان، زیرنویس، گرافیک یا موارد مشابه متعلق به مطالب مربوط به یکدیگر هستند یا خیر جلوگیری کنید. با مجاورت فیزیکی عناصر مرتبط، ارتباط بین آنها را نشان دهید.
بین عناصری که به هم تعلق ندارند رابطه ایجاد نکنید! اگر ارتباطی با هم ندارند ، آنها را از یکدیگر جدا کنید.
فقط به این دلیل که فضا خالی است اجزا را به گوشه ها یا وسط نچسبانید.
